• Es tracta d'un sistema de quatre exoplanetes, de mides similars a Neptú, Saturn i Júpiter
Albanyà, juliol de 2023. Després de 4 anys de la incorporació a l’equip TESS TFOP SG1 de la NASA, l’Observatori Astronòmic Albanyà1 (Girona) persevera en l’obtenció de resultats importants relacionats amb la missió. Aquest cop, ha co-descobert un sistema multiplanetari format per quatre planetes en col·laboració amb la missió TESS de la NASA.
El descobriment, en el sistema TOI-40102,3, consisteix en un sistema de quatre exoplanetes, el més intern dels quals amb una mida similar a la de Neptú, els dos següents amb mides similars a Saturn, i un últim planeta molt més llunyà –i descobert indirectament– més gran que el planeta Júpiter.
Segons Pere Guerra (fundador de l’Observatori Astronòmic Albanyà i co-descobridor), «estem molt contents d’haver pogut fer aquests descobriments en col·laboració amb científics catalans de primer nivell, com Enric Pallé, i estem sorpresos que, 4 anys més tard, la missió TESS encara doni tant de si. Això són bones notícies de cara a l’exploració futura sobre vida fora del sistema solar».
Segons Pau Bosch (director de l’Observatori i astrofísic), «en aquest cas, és el primer cop que col·laborem en el descobriment d’un sistema multiplanetari on un dels planetes té un període realment llarg. Les primeres observacions ja feien sospitar que hi havia indicis de més d’un planeta, però el que va revelar l’espectrometria posterior va ser extraordinari! En general, estem molt contents de seguir col·laborant en aquest projecte, i cada estiu procurem donar l’oportunitat a joves estudiants de col·laborar en aquesta tasca, així com de formar-se en una branca minoritària però molt necessària: la divulgació científica».
Aquesta descoberta s’afegeix a la realitzada el 2021, també per l’Observatori Astronòmic Albanyà i la missió TESS, la del sistema multiplanetari denominat TOI-1749, format per tres planetes, dos “sub-Neptuns” i una “súper-Terra”.
Sobre la TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite):
La missió principal de TESS és escombrar el cel en recerca de senyals coincidents amb possibles exoplanetes transitants. Aquesta missió de la NASA està liderada per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT)4 i s’encarrega d’observar més de 500.000 estrelles (les més brillants i properes a la Terra) per buscar exoplanetes.
Sobre l’Observatori Astronòmic Albanyà:
Centre de divulgació i recerca científica a Albanyà (Girona). Ubicat en el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l’Estat Espanyol5, amb més de 15.000 visitants cada any, aquest observatori s’ha convertit en un dels referents d’astroturisme a Catalunya. L’Observatori prepara per a aquest mes l’observació del fenomen de les llàgrimes de St. Llorenç (o Perseids), que visitaran el cel nocturn en el seu pic màxim entre el 10 i el 13 d’agost.
https://www.observatorialbanya.com/
https://exoplanets.nasa.gov/citizen-science/
https://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-3881/acd537/pdf
https://tess.mit.edu/
https://www.observatorialbanya.com/es/nuestros-cielos/cielos-international-dark-sky-association